Zeytinin Tarihi​

Zeytinin tarihine gelince M.Ö. 4000 li yıllarda zeytinin ilk olarak ehlileştirildiği tahmin edilmekte.Antik çağlardan bu yana insanoğlunun sofralarını süsleyen zeytin ve zeytinyağı son derece sağlık açısından önemli bir besindir.Türkiye’de yetişen zeytin çeşitlerine gelince şöyle sıralayabiliriz;

gemlik, çilli , izmir sofralık,ayvalık,domat,nizip yağlık,uslu,memeli,çakır,tirile,tavşan yüreği,memecik,monzanilla Türkiye’deki zeytin yetiştirilen bölgelere gelince İznik Gemlik, Çanakkale Geyve Pamukova Akhisar ayvalık Manisa Muğla Antalya İzmir Hatay Gaziantep Urfa Nizip mut, Kahramanmaraş, Kocaeli, Bilecik, Bursa, Mardin, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Denizli, Menemen, Kemalpaşa Altınözü, Tarsus Altınözü Fetiye Nizip ve Kilis zeytinyağı üretiminde dünya üçüncüsü olan Türkiye maalesef marka olarak ihracatta dünyada çok gerilerde. Ham zeytinyağını Avrupa ülkelerine ihraç eden Türkiye maalesef uluslar arası arenada markalaşma konusunda gerilerde kalmaktadır.Son yıllarda bu açık kapanmaya başlasa da üretimde zeytinyağı üretiminde üçüncü sırada olan Türkiye markalar olarak da dünyada ilk üçe girmesi olmazsa olmaz bir durumdur.

Altınırmak zeytinyağları